hétfő, június 15, 2009

Talán van, aki emlékszik, hogy tavaly egyszer már eszmét cseréltünk bizonyos régi illatokról, úgy mint Być Może, Krasznaja Moszkva. Nahát, nem hiszitek el, mit hozott ma a posta megkésett születésnapi ajándékképpen, egyenesen Moszkvából (a nagy orosz kapcsolat, ugyi), bizony hogy Krasznaja Moszkva kölnit! Itt van tehát, csak most, csak itt, csak önöknek, ilyen az a bizonyos szép emlékű üvegcse. Nagy kár, hogy még eddig nem találták fel azt a blogfeature-t, hogy illatok is szálldossanak a képernyőről, mert így az olvasó fantáziájára van bízva, milyen is eme illatszer, ámbár aki valaha is szagolt ilyet, az jól tudja, hogy a fantázia kevés ehhez.
És hogy ilyen lehetett az eredeti, ezt az is bizonyítja, hogy a gyártó az 1864-ben alapított eredeti cég utódja, a Novaja Zarja, régen is ők gyártották a Krasznaja Moszkvát - bár ahogy beleszagoltam, mintha enyhült volna az a mellbevágó borzalom, ami annak idején jellemezte. De azért mégse kenem magamra, legfeljebb megőrzöm mint visszahozhatatlan retró emléket.

(Oroszul értő és érdeklődő kedves olvasók itt elolvashatják a Krasznaja Moszkva történetét részletesen és kimerítően.)

3 megjegyzés:

flora (rózsa) írta...

Igazad van, Agi, aki egyszer szagolta csak messziröl vagy pláne közelröl, többé nem felejti el! Ráadásul takarékos, mert egy héten egyszer elég belöle!
Ismertem Moszkvában egy Irina nevü szobatársat, aki szappan és viz helyett is ezt használta...

agi írta...

Egyszer H. Erzsiék szobájában B. Ilonka leejtette a krasznajamoszkvás üveget a mosdó kövére, persze az üveg széttört, kölniben úszott minden. Az, hogy többször is megpróbálták felmosni, csak rontott a helyzeten, mert attól kezdve, ugye, a felmosórongy is ... iszonyú szag volt az egész szobában hetekig. :))))

Tyria írta...

Jó nagy üveg! :-)