vasárnap, július 05, 2009

Látom a híradókban, olvasom a hírekben, hogy a napokban nyílik az Erzsébet híd mellett Budapest új létesítménye, az uszálystrand. Bármennyire is újdonságnak tűnik ez nekünk, akik nem találkoztunk még hasonlóval a fővárosban, tévedésben vagyunk, mert már a 19. század húszas éveiben is működött ilyesmi (sőt egyes források szerint már az 1780-as években is), csak akkor még Duna-fürdőnek, korábban úszóiskolának nevezték. Létezett a folyóra épült katonai, majd polgári úszóiskola is, de később egyre több, csupán fürdőzésre szolgáló létesítmény jelent meg a budai és a pesti part mentén, melyek persze szezonális jelleggel működtek, nyáron felépítették őket, a téli jegesedés előtt pedig szétszedték és elraktározták. A lánchídépítő Clark Ádám is kivette részét ezek korszerűsítésében, amikor kidolgozta az úszó fürdők számára a baj esetén percek alatt teljes egészében, egyben kiemelhető, hatalmas fakosárszerű megoldást.
A régi Duna-uszodák persze egészen mások voltak, mint a most nyíló fürdő: ez a mai összekapcsolt uszályokból készül és benne odavezetett ivóvízben úszhat a vendég, míg a régiek egyenesen a folyóba mélyített kosárszerű keretből, meg ráépített, fedett kabinsorból álltak. A régi fényképeken látszik, hogy volt idő, amikor jó néhány fürdőalkotmány szegélyezte mind a pesti, mind pedig a budai partot. Állítólag még a második világháború első éveiben is működött belőlük, mégpedig a Parlamenthez közeli volt az utolsó Duna-fürdő Budapesten.


Ezen az 1884-ben készült fotón jól látszik, milyen is volt egy ilyen építmény - a kép bal szélen a Belvárosi templom két tornyából csak az egyik látszik, mögötte még ott áll a régi városháza (mivel természetesen még nincs Erzsébet híd, a városházát és az egész környéket később a híd építése miatt bontották le), a fürdő pedig nagyjából a mai Irányi (akkoriban Kalap) utca rakparti kijárata előtt ringatózik:

Ezt a szintén 1884-ben készült fotográfiát inkább csak azért mutatom, hogy lássuk, mennyire más külleme volt akkor még a várnak. Mellesleg ott a Lipthay-palota előtt az az Uszoda feliratú tető egy kisebb Duna-fürdőhöz tartozik:

Szép felvétel ez is, 1893-ból, "Donau Baad" - mondja a felirat németül is. A szemben - akkor még - pompázó Várkert-bazárt pedig épp a mi korunkban siratjuk el már évek óta.

Ilyen volt 1887-ben a Margit-híd pesti hídfője melletti fürdő, mint a felirat mutatja a lejáró felett: "Budapest főváros ingyen Duna fürdője" (a szoknyás-kötényes asszonyságok nyilván nem fürdőztek, hanem dolgoztak, a személyzethez tartoztak ugyanis):

Még 1930 körül is volt négy fürdő az Erzsébet hídtól délre:


Aki szereti tüzetesebben vizsgálgatni a régi képeket, érdemes kinagyítani (szándékosan meghagytam őket legnagyobb méretükben), csudákat láthatunk rajtuk, ha jól figyelünk és van türelmünk azonosítgatni a régi épületeket, helyeket, tereket, utcákat a maiakkal. Nekem a legfelső kép a kedvencem, hosszasan el lehet böngészgetni rajta.

18 megjegyzés:

-éva- írta...

A szegediek úszóháznak nevezik. Kabint lehetett bérelni, komoly társasági élet zajlott. Végig lehetett úszni az úszóház mellett a nagy vízben. A kosárban lehetett jókat pancsolni, ugrálni.

Kanga írta...

Majd csak megint utolérjük magunkat:o) Mennyi minden "volt", aztán... Egyébként nemrég kaptam klassz fotókat egy hasonló vizi uszodáról a berlini Spree folyón. Érdemes megkeresni a gugi-n, jó lenne, ha hasonló lenne a dunai is, v. akár a régi mását is megcsinálhatnák.

-éva- írta...

Megtaláltam, tetszik. A mienk egyszerűbbnek tűnik.

KapitányG írta...

A Keletin gondolkodnom kellett, valahogy magasabbnak tűnik, mint amilyennek ismerem.
Ebben az a nagyszerű, hogy pontosan el tudom helyezni az időben - nagypapám 1882-ben született :)

KapitányG írta...

1887-ben meg a nagymamám...

mornix írta...

Tényleg jó képek. A "Volt egyszer" írások a kedvenceim!
Egyébként az utolsó képen az nem a Ferenc József híd, hanem az Erzsébet híd.

bikfic írta...

Mornix, kösz' a korrigálást, ehh, elnéztem (pedig a Gellérthegyről fotózták észak felé, nem is lehet a Ferenc József híd). Máris javítom.

bluemoon írta...

ÉS még mindig vannak úszóházak Szegeden! http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/feltoltodest_kinalo_uszohazak/2102384/
Igaz fürdeni már nem lehet, és két évtizednyi idővel ezelőtt is ott virított a tábla, hogy a folyóban való fürdőzés nem javasolt. És azóta nem lett jobb a helyzet...

bluemoon írta...

http://www.delmagyar.hu/_kepgaleria.php?gid=2008886&kid=0

bocs, a képek lemaradtak az előbb.
Remek volt a post, még ilyet, sokat. Úgyse lehet kimenni a lakásból iylen időben. Hol dög meleg van, hol meg szakad az eső.

Névtelen írta...

Télre a tápéi kikötőbe vontatták az úszóházakat A guruló párevezős csónakunkat hazahozattuk és a terasz alatt tároltuk tavaszig. A Szabadság úszóházon béreltünk kabint.Akkor még nem voltam akimoto.:)

bluemoon írta...

És a Szabadság úszóházra már tavaszodván kimentünk a téli kikötőbe, mert nem élet az élet úszóház nélkül, és ott piknikeztünk, és úgy örültünk Slicinek meg Barnának, mint egész évben sose. Aztán már amikor a Mijóskánk is meghalt, és tavasszal számba vettük, hogy kivel lettünk kevesebben a télen, akkor már csak az vigasztalt bennünket, hogy néha gyarapodtunk is. Örültünk az időközben született gyerekeinknek, és elég volt a kicsit levinni az úszóházra, ha valami elintézni való dolgod akadt a városban, mert Panni néni, meg Lifóné, mindenki nagyanyja volt - holott nekik gyermekük se volt, és olyan szeretettel vigyáztak a gyerekeinkre, mint a saját nagyanyjuk tette volna.
Mindig volt kivel beszélgetni, kártyázni, dominózni, ne adj isten egy laza fröccsöt meginni. Margit néni nagy fazék töltött káposztáival, az esti zenés táncos bulikkal, meg a többszereplős István napi bulikkal... Hahhh, de szép is volt...

Névtelen írta...

Fantasztikusan jó lehetett! Vannak fotóink, elő kellene keresni. Egy régi barátom Tápéra október-novemberben ment le, sportot csinált abból, hogy ő fürödjön utolsónak abban az évben. :)

Andi írta...

Bikfic, ez tényleg fantasztikusan jó!
Csak azt sajnálom, hogy nem a " Volt egyszer"-be tetted! Így nagyon komplikált visszanézegetni.
Sokszor visszajárok oda!
Szeretem nagyon!

Ági írta...

Nem komplikált az, Andi, ha ott jobboldalt a kategóriák közt a "volt egyszer"-re kattintasz, akkor csak azok jönnek elő: a Volt egyszer blogban lévők és a mostani régi városképekkel foglalkozó bejegyzések.

Andi írta...

Jaj, de jó! Magamtól sosem jöttem volna rá!

KapitányG írta...

Adalék:
http://epiteszforum.hu/node/13313

KapitányG írta...

Érdemes a hozzászólásokat is megnézni!

Szávoszt-Vass Dániel írta...

Szia, nagyon tetszik ez a bejegyzés. Ha engedélyt adsz rá, szívesen kibővíteném pár dologgal és feltenném vendégbejegyzésként a saját blogomra a képekkel együtt.
dunaiszigetek.blogspot.com