kedd, július 14, 2009

Ilyen volt 1860-ban a Lánchíd pesti hídfőjének környéke. Ott működött ugyanis a Dunagőzhajózási Társaság folyami teherkikötője, a raktárak a mai Roosevelt tér teljes hosszában elfoglalták a rakpartot és a tér egy részét. Korábban magát a rakpartot is a Társaság építette ki, ez része volt a Pestet sújtó nagy árvizek elleni védekezésnek, a Duna-szabályozási programnak.
A hídfőtől északra eső terület szépséges vaskerítésének kapuit sárkányfigurák őrizték ...


... a hídfőtől délre elterülő rész kapuit pedig két-két összefonódó delfinből álló szobrok díszítették:

A sárkányok közül egy ma a Kiscelli Múzeum bejárata előtt árválkodik, kettő állítólag a Vidám Parkba került.
A delfinszobrok közül pedig kettő a városligeti tó mellett egy kő-ballusztrád két oldalán áll, a turisták ügyet se vetnek rájuk, hanem a kőpárkányhoz támaszkodva csak a tó vizét és a Vajdahunyadvár tornyait fotózgatják lelkesen - legalábbis most szombaton én voltam az egyetlen, aki a delfineket, hogy ne mondjam: a jobb sorsra érdemes delfineket észrevettem (mit észrevettem? egyenesen miattuk gyalogoltam körbe a ligetet) és igyekeztem megörökíteni. Ők azok:


Egyébként pedig ez az ezredik bejegyzés, mióta blogspotos lettem, nagyjából három év és három hónap óta. Sokat törtem a fejem, ahogy közeledett az ezres szám, hogy mivel is ünnepeljek? Aztán arra jutottam, hogy olyant teszek ide, ami nem üt el az eddigiektől, de mégse könnyűcske-poénos-vicces, hanem nekem és tán másoknak is érdekes, amiben örömünket leljük. Legyen hát valami a városról, a városból, valami, ami kevéssé ismert, amit már régóta terveztem. Így lettek a delfinek. Én szeretem őket, szeressétek hát és ha arra jártok, úgy nézzetek rájuk, mint ismerősökre, akik ugyan nem oda születtek, ahol most láthatók, de legalább megmaradtak.

13 megjegyzés:

bluemoon írta...

Köszönjük az ezredik bejegyzést!És Isten éltesse az íróját!

rhumel írta...

Így van,csatlakozom bluemoohoz!
Szép ez a kerek ezer. :)

mick írta...

Gratulálok az ezredikhez és az előtte levő 999-hez. Értékekről mindig értékes valami olvasni.

KapitányG írta...

Éljen, éljen!!!
(Elimerésem az ezerért! Én 2004 júliusától - mennyi az? 5 év? - hatszázvalahányig jutottam.... )

nzsuzsa írta...

Köszi, hogy élvezhetem a társaságod és a többiekét is!
Én is figyelmetlen sétáló vagyok, nem emlékszem, hogy láttam volna ezeket a szobrokat. Legközelebb nem mulasztom el!
Köszi az új zenét is!!

KapitányG írta...

"(Megemlitjük itt, hogy a lánczhid két oldalán jelenleg épülő gyönyörü partrészen, a gőzhajótársulat ottani uj rakhelye körül látható nagyszerü vasrostélyzat, kapuk s ezek diszitéseül szolgáló roppant sárkányok s egyéb szép vasöntmények szintén az utóbb nevezett Schlick ur művei)."
http://epa.oszk.hu/00000/00030/00196/datum05212/cim205222.htm

agi írta...

És amennyiben a cikkben említett Fesszel név Feszl Frigyest takarja, azt tudjuk, hogy ő tervezte a raktárépületeket.

Köszönöm mindenkinek a gratulációkat! :)

KapitányG írta...

Ezt találtam még:
http://www.torzsasztal.hu/Article/showArticle?go=75622528&t=9008373
Nézd meg a 19209-es hozzászólást! (Goldman Emma)

bikfic írta...

Sajnos, nem tudom megnézni, hiába regisztráltam, akkor se engedi.

KapitányG írta...

Nem tudom, miért nem :(
Ha bemásolom a linket a címsorba, feljön a Budapest anno indexes fórum-topik 114. oldala, és azon olvasható a hozzászólás. Nem különösebben érdekes, illetve nincs benne nagyon sok új - Gerő László Pest-Buda építészete az egyesítéskor c. könyvére hivatkozik az a Goldman Emma, és azt írja, hogy eszerint Feszl Frigyes tervezte a déli és az északi (sárkányos) vaskapukat. A téma bizonyos gumidani következő hozzászólására jött elő:
"Ezek a sárkányok hárman, vagy négyen voltak? Mostanában a Városligeti tó keleti partjánál (a Hermina út felőli oldal) láttam közülük egyet. Gyerekkoromból emlékszem arra, hogy a tó nyugati partjánál, valahol a Washington-szobor környékén, volt egy a tóba torkolló műpatak. Kb 30 m hosszú lehetett. Valahol ezen a részen volt akkor két ilyen sárkány. Aztán később talán a Kiscelli Múzeum udvarán láttam volna kettőt.
Ki, mit tud ezekről?"
Goldman Emma viszont egy sárkányról tud a Kiscelli Múzeum udvarán.
Tényleg jó lenne kideríteni, merre járnak a sárkányok meg a többi delfin!

KapitányG írta...

Figyelj csak, Bikfic!
Olvasom tovább az indexes topikot. Ezt találtam:
http://marvell.index.hu/imgfrm/0/4/3/6/BIG_0004010436.jpg
És a szöveg mellé:
"Még januárban keresgéltük a Lánchíd pesti hídfője környékén valaha volt sárkány "kapuőröket" (jan.26. 19208-9-10-11. hozzászólások, Goldmann Emma). Egy megvolt a Kiscelli Múzeum bejáratánál.
Ma hozzájutottam egy friss kiadványhoz: Zugló galériája (alcím: Szobrok, domborművek, térplasztikák, mozaikok, emléktáblák). 234 tételt tartalmaz, fotókkal, adatokkal, gondos munka.
Köztük megtaláltam az egyik sárkányt, íme" - írja bizonyos dengelegi

mick írta...

A SZOBORLAP nevű honlapon azt írják, hogy 3 sárkány volt. Íme:
Kiscelli múzeum bejárata mellett látható. Valamikor a IV. ker. (ma V. ker.) Rakodó téri raktár bejárata mellett álló három sárkány egyike volt. Ide 1945 után került. Kb. 300 cm, bronz, fekvő sárnyas sárkány. A másik kettő jelenleg a Vidám Parkban van szép zöldre lefestve.

andalgo írta...

én oda születtem (liget környéke), de nem tudtam.
köszönöm.
és a blogod is.