szerda, június 03, 2009

Morgómedve legutóbbi bejegyzésében láttam egy képet: a Rákóczi úti Herbária boltnál állnak sorba az emberek tán valamikor a hetvenes években. A Herbária portálja nem is látszik, annyira hosszú a sor, viszont a helyszínről nekem két dolog jutott azonnal eszembe: hogy mi volt azon a környéken annak idején és mi van most.
Hát kérem, ha a Keleti felől haladtunk a Blaha felé, volt ott egy nagy ruházati bolt (Elegant Május 1 Ruhagyár termékeit árusította), aztán a Graboplast márkabolt (műbőrök, de nem a szokásos borzasztó szkáj anyagok, hanem egész pofás textilutánzatok, bélésanyagok, ha táskát akartunk varrni, kincsesbánya volt), aztán egy cipőbolt, majd pedig a Herbária és utána a nevezetes, patinás Hauer cukrászda következett. Valamint meg kell említeni még a Tungsram márkaboltot, mely a Graboplast és a cipőbolt között elterülő beugróban (tulajdonképpen a ház egyik szabadon bejárható udvarában) működött, innen szereztük be a rádió, tévé javításához szükséges alkatrészeket.
Az Elegant természetesen nincs sehol, a Graboplast helyén ingatlaniroda van, a cipőbolt helyén valami számomra azonosíthatatlan cég működik, a Herbária rég megszűnt és hosszú tetszhalál, majd rövid újraélesztés után megint zárva a Hauer cukrászda. Egyik szörnyűbb látványt nyújt, mint a másik az elkoszolódott, vaksi kirakatokkal, csúf falragaszokkal. És persze a Tungsramnak is csak a hűlt helye van az udvarban, mert kinek kell ma rádiócső, potméter vagy dióda?
Hogy a Rákóczi út (de említhetném folytatását, a Kossuth Lajos utcát is, mint egykor fényes belvárosi területet) mikor lesz újra élő, normálisan használható és látványában kellemes belvárosi főutca, azt nem tudom. Mert rendben van, ne kelljen Május 1 ruhákban járni, ne varrjunk táskát műbőrből és a mai tévék-rádiók belsejéhez úgyse konyítunk. De hogy egy Dunától Keleti pályaudvarig tartó hosszú, forgalmas, szebbnél szebb házakkal szegélyezett út ennyire a pusztulás képét mutassa, ez botrány és végtelenül szomorú.

11 megjegyzés:

Meta Hari írta...

A Tungsramról annyi infóm van, hogy átköltözött a Király utca elejére a mintabolt. A reklámozásra való fénycsöveket meg egy kivétellel átépítették az Elektrotechnikai Múzeum udvari falaira, ott restaurálás után ismét működnek, a közelgő Múzeumok Éjszakája alkalmából ajánlom is a megtekintést, mindig jó kis csinnadratta van olyankor ott. Viszont nagyon érdekes!

Meta Hari írta...

Ó, mégegy.
A kerületi újságoknak a Rákóczi út lerobbanása már régóta kedvenc témája, egyesek a Westend megnyitására fogják a pusztulás gyorsulását, meg az Arena Plaza indulására a végső leépülést, de. Szvsz sokkal-sokkal korábban kezdődött ez az egész folyamat és erősen úgy tűnik, hogy senkinek semmilyen terve nincs a folyamat megfordítására. A sejtésem az, hogy a budai városrészeket Pesttel összekötő közlekedési csatorna szerepe miatt az egész területből egyszercsak egy soksávos autópálya lesz :((

Nádasdi Edit írta...

jaj, de imádom, amikor a régi Pestről írsz!
és teljesen egyetértek veled.

Samu írta...

Hát, bizony, elég szörnyű a Rákóczi út is és a Kossuth Lajos utca is. A felsoroláshoz még hozzátenném, hogy volt még a Rákóczi úton egy nagy bútoráruház is, külön meg egy konyhabútor-bolt is. Nem is szólva a másik oldalról, ahol ott volt az Otthon Áruház. Az egy nagyon jó áruház volt, nagy kár volt megszüntetni. Azóta halódik az egész épület.
A Tungsram-hoz kiegészítésként: A márkabolt most valóban a Király utcában van, de vigyázat, nem az elején, tehát nem a Madách térnél, hanem a Teréz templomtól pár lépésre, a város belseje felé haladva bal oldalon. (Tehát ott, ahol összeszűkül a Király utca.) - Bocs Meta, csak azért pontosítottam, hogy ha valaki nem ismeri és keresi, ne máshol keresse. Ja, és hétfőtől péntekig sajnos csak 5-ig van nyitva, szombaton meg zárva van. Szoktam ott vásárolni, azért tudom ilyen pontosan. Egyébként egy nagyon jó üzlet. Csak meg ne szűnjön az is!

bikfic írta...

Hoppáhoppá, nem úgy van az, én is igazítok még egy cseppet: az a bizonyos Tungsram bolt a Király utcában (srévizaví a Gólya áruházzal, jéé, a Gólya sincs már sehol, ugyebár) az régen is megvolt, de csak izzókat árusított nagy választékban. Amiről én beszéltem, az pedig főleg alkatrészeket és rádiócsöveket.
Persze nem tudom, Meta mire gondol, merthogy a Király utca elejét említi - lehetséges, hogy tényleg lett az utca elején is egy Tungsram?

Samu írta...

Szerintem Meta is a volt Gólyával szembeni üzletre gondolt. Bár mostanában nem jártam az utca belső végén, a Madách térnél, de nem hiszem, hogy a rádiócsöves boltot odaköltöztették volna.
Ha minden igaz, a Gólya egy része megmaradt (a Király utcai oldala, amelyik régen a "Kis Gólya" volt), csak a másik részéből lett Office Depot. Legalábbis így volt, amikor az Office Depot megnyílt. No, ha legközelebb arra járok, megnézem, megvan-e még a Kis Gólya.
Igen, a Király utcai Tungsram izzókat meg fénycsöveket árusít. De jó nagy választék van.

Kanga írta...

Tavaly szeptemberben voltam a fiammal egy városnéző-busz túrán. Az Andrássy ut elejéről indult, Hősök tere, Dózsa Gy. u., majd a Rákóczi úton voltunk. Azt hittem rosszul látok. A Keletitől csak kapkodtam a fejemet és meg voltam döbbenve a sok bezárt üzlet és a lepusztulás látványától. A Blaha L. tértől sem volt jobb a helyzet, de a Kossuth L. utcán haladva majdnem sirva fakadtam. Húsz év után egyszerűen döbbenetes volt a negativ változás. Nem hinném, hogy csak a plázák lennének az okai, hisz a többi eu. nagyvárosban nem tűnt el a belváros, mert azért pl. a Kossuth L. utca még a belvároshoz tartozott. Nem tudom miért szúródott el ennyire a környék. Lehet már a metró is betett, mint az Üllői útnak? Hisz a gyalogos és villamos forgalom megszűnésével ott is tönkrementek az üzletek (Klinikáktól az Üllői útig.. )

agi írta...

Nem hiszem, hogy a metró lenne az oka, hiszen (ha jól emlékszem az évre) 1970 óta megy ott a metró és még a nyolcvanas években is virágzó kereskedelem folyt a Kossuth Lajos utcán is és a Rákóczi úton is. Sőt a Rákóczi út házait valamikor a 80-as évek elején tatarozták (aztán persze azóta sem).

Samu írta...

Így van, teljesen jól emlékszel. 1970-ben indult a piros metróvonal.

Meta Hari írta...

uppsz, közben ideértem még egyszer, a fénycsöves bolt az a Gólya Áruháznál van, és az nálam még a Király utca elejének számít :) (a vége úgyis a Lövölde térnél van, de az inkább kanyarodjon a zenedobozba). Rádiócsövet meg már talán nem is lehet kapni sehol...
Az milyen furcsa már, hogy 96-ban még ott volt a Gólya felirat az áruházon, emlékszem rá, hogy felismertem a tévében látott helyet :) most meg már csak egy papírbolt..

agi írta...

Meta, rádiócsövet már tényleg sehol sem lehet kapni. :)
Sejtettem én, hogy arra a régi Tungsram-boltra gondolsz.