Azt mondja ma reggel Sinkó László, hogy azért szerette Agassit, mert mindig ott látta a szemében a gyereket, és azért utál érettségi találkozókra járni, mert ott mindig azt tapasztalja, hogy a volt osztálytársai nem őriztek meg semmit a gyerek mivoltukból: ha mesél valamelyiküknek egy viccet, az illető vagy nem érti, vagy látszik rajta, hogy értené, de inkább nem illik értenie, mert ő ugye már komoly felnőtt.
Aztán meg nagyon kellene nekem kocsonyát készítenem - ez is a változásaimhoz tartozik, nagyon is, mert világéletemben sose ettem meg a kocsonyát. Most viszont úgy, de úgy szeretnék enni ilyet jó sok zöldséggel, melyek gusztusosan beledermednek a fényes lébe, szépen elrendezve a puhára főtt színhús köré, nyammmm ... Egyszer egy télen tán megengedhetem magamnak, koleszterin ide vagy oda. Utána egy pohár egri bikavér, na persze kizárólag az érrendszeri rizikófaktorok kivédésére, ugyebár. Ez lesz, igen, el van döntve, punktum.
Aztán meg nagyon kellene nekem kocsonyát készítenem - ez is a változásaimhoz tartozik, nagyon is, mert világéletemben sose ettem meg a kocsonyát. Most viszont úgy, de úgy szeretnék enni ilyet jó sok zöldséggel, melyek gusztusosan beledermednek a fényes lébe, szépen elrendezve a puhára főtt színhús köré, nyammmm ... Egyszer egy télen tán megengedhetem magamnak, koleszterin ide vagy oda. Utána egy pohár egri bikavér, na persze kizárólag az érrendszeri rizikófaktorok kivédésére, ugyebár. Ez lesz, igen, el van döntve, punktum.
13 megjegyzés:
De szépen írtad le azt a kocsonyát! Különösen az a nyamm a végén, az teszi olyan ínycsiklandozóvá! :)
Jó étvágyat hozzá!
Tegyél bele egy kis pirospaprikát is, épp csak egy picikét és jó sok fokhagymát, egy kevés csülköt, az nem hizlal. Igaz drágább mint a kocsonyahús de egy keveset kibír a magunkfajta népség is.:) Pirosapaprikát éppen tudnék adni, nekem most 10 évre való tartalékaim vannak hála a Morgó olvasóinak:) És vegyél hozzá friss tormát de legjobb lenne ha Te magad ásnád meg reszelnéd meg.:)
Én is készülök egyébként kocsonyát főzni. Majd beszámolok. Neked meg jó étvágyat! :) Morgó vagyok egyébként anonymousnak álcázva.:)
Jaj, Morgó, annyira tudtam, hogy ez megmozgatja a fantáziádat! Köszi a tanácsokat, a torma kiásásán kívül a többit megfogadom (de lesz hozzá torma, csak nem én ásom ki) :) Ha esztétikusra sikerül, majd lefényképezem a tálat.
Vackor, ehhez azt képzeld el, hogy régen meg nem ettem volna, sőt mindig fintorogtam, amikor Apu ette a szemem láttára a kocsonyát, mert persze mint bácskai gyerek, nagyon szerette. Úgyhogy sokszor tényleg azt hiszem, engem valahol útközben - mármint az elmúlt 8-10 év folyamán - kicseréltek, mondjuk az ufók, mert annyira megváltozott az ízlésem. :)
Jó étvágyat! Várom a fotót. Nekem annyi is elég. Én még nem szeretem, de néhány év múlva talán én is megszeretem.
Ugyanígy voltam én is, soha meg nem ettem, aztán amikor egyszer külön, csak nekem, tiszta színhúsból, még keménytojás karikák is voltak benne a kedvemér' - na, akkor rászoktam. De boltit azóta sem, én meg még nem próbálkoztam vele.
Úgyhogy izgalommal várom a fotódat és akkor majd talán én is :)
Na, ez akkor most már kötelez, miután így kihirdettem, úgyhogy összeszedem magam és a napokban megalkotom.
Esetleg egy vacsora meghívást nem lehetne kérni? :-))))
Életem első s.k. kocsonyájára? Elég rizikós vállalkozás lenne, de ha majd begyakorlom, visszatérhetünk rá. :)))
Hú, nagyon érzékletes volt ez leírás! Engem is vár egy tányérnyi a hűtőben, na majd holnap! És az a vörösbor sem rossz ötlet. Tudni kell élni. :)
Az itteni telen kezdetekben en is csinaltam kocsonyat, a laundry-ban (mosohelyiseg) ejszaka megfagyott, mert ott nincs futes. A gyerekek akkor aprokak voltak es szerettek a jelly nevu(aszpikos) edesseget amire az oviban szoktak ra. A kocsonyat csak mi ettuk, de egyszer a lanyom rameredt es azt mondta: je, timilyen fura jellyt esztek! Azota is ezt emlegetjuk,ha kocsonya kerul szoba..
Egyebkent Agassi szeme nagyon szuggesztiv, en inkabb az eros osszpontositast latom benne a jatek kozben, de erdekes amit Sinko mondott..
Döntöttem. Kocsonya pedig lesz. Meg bor is hozzá.
kacinka
Idén Karácsonykor a lányom lepett meg élete első kocsonyájával! :) Csülökből, sok zöldséggel, nagyon finom volt!!! Hoztam haza is belőle és még aznap éjszaka bekebeleztem. Nem hagyott nyugodni, muszáj volt!
Anyukámét én sem szerettem, ő olyan kicsit zsíros, sok cupákos "paraszt" kocsonyát főzött, a cupákot meg csak melegen szeretem, de úgy nagyon!!! :)
Tanultam egy módszert: mielőtt a kocsonyát a tálkákba szedi az ember, fokhagymával jól bedörzsöli a tálacskák belsejét úgy, mint a pirítóst. Aki szereti a fokhagyma ízét, annak nagyon ízlik. Ki lehet próbálni. :)
Megjegyzés küldése